Centurion 2002 Museum Nederlandse Cavalerie te Amersfoort.
Kijk nu de uitlaat is zelfs een gat in gerot !

Heden 20-08-2002 ben ik in Amersfoort geweest om een oude bekende te aanschouwen, aangekomen bij het desbetreffende gebouw bleek dat de heer die mij naar deze tank zou brengen net weg te zijn maar niet getreurd een andere vrijwilliger van het museum bracht mij in een al even zo nostalgische NEKAF-Jeep naar de andere kant van het kazerne terein waar de tank onder een afdak is geparkeerd voor verdere behandeling, men was al druk doende om het een en ander los te krijgen zoals alle opbergbakken rond de toren waren al gedemonteerd alsmede diverse bakken die gemonteerd zijn op de "spatborden" ze zaten erg vast werd mij verzekerd dat de naar deze tank jaren niet is omgekeken blijkt wel uit de mosgroene staat en hier en daar zijn er ook al gaten in geroest bijvoorbeeld de rechter uitlaat zat boven in een gat . Deze Centurion gaat samen met nog andere voertuigen als deze gereed is deel uit maken van een statische show binnen waarvoor men op het ogenblik een complete hal voor aan het renoveren is. Mijn eerste indruk toen ik hem zag dat ik erg geschrokken ben van de staat van deze tank maar geloof mij het komt nu dik in orde !De technische gegevens van dit model.


Open gewerkt model van de krachtbron van de Centurion tank.

Heden 06-09-2002 wederom in Amersfoort geweest voor de reunie van de RHVS en gelijk maar even gebruik gemaakt van het feit dat we er waren en snel even een paar foto's geschoten van "onze" tank hij was netjes gewassen en ontdaan van nog veel meer onderdelen maar niet getreurd het heeft tijd nodig om het een en ander ook goed uit te voeren en dit zal nu wel even gaan duren daar men bij het museum een grote tegenslag kreeg vandaag van het andere museumstuk ging de koppeling defect, deze reparatie wat naar verluid van enkele oud gedienden en de medewerkers van het museum wel enige tijd kan gaan duren. zie foto's hier onder:De Centurion voor ! de Leopard 2 Berging.

Heden 27-11-2002 snel even "s morgens een bezoekje gebracht aan het museum naar aanleidng van het bericht wat was gekomen van Dhr. Kelder chef werkplaats van het Cavalerie Museum dat de Centuriontank met rasse schreden zijn einddoel bereikte. Helaas zou deze tank nooit meer zelfstandig kunnen rijden daar de motor door de superactie destijds in Seedorf volledig vast is gerot en derhalve niet meer aan de praat was te krijgen is de versnellingsbak er uit gehaald om als donor te dienen voor de boven dit bericht staande centurion te dienen waarvan de versnellingsbak zijn einde zag op 6 september jonstleden. Maar leeft de "onze" nog een beetje voort in dit andere museum stuk. door de medewerkers van het museum word hard gewerkt aan de tank, aan de buitenzijde is het bijna weer een nieuwe van binnen word het ook nog geschilderd en schoongemaakt zodat het weer een net exemplaar word . Als de Centurion klaar is gaat deze naar de nieuw te openen expositieruimte om, ja na 15 jaren buiten te hebben gestaan binnen !!! opgesteld. zie de foto's van de vorderingen hier onder:Wat verf alleen al niet doet !


Op deze foto zijn de bazooka platen nog niet opnieuw geschilderd vandaar het kleurverschil.


Rubber blokken op het achterdek ontbreken nog .


"Bewijs" dat het echt onze tank is !de initialen die ik er zelf destijdst in 1992 heb ingeslagen :

P.V. , T.W. , R.O. , J.M. en 43TKB (P. Vernooi, T. Wildeman, R. (Oirschot of Otten), J. Mol)


Ook de binnenzijde is in kennelijke staat.


Laatste Ritje op 4-12-2002 Welliswaar met hulp.......


Wat is ie mooi he !De lekkere warme "stal" om in cavalerie termen te blijven.

De Centurion staat nu op zijn definitieve (rust) plaats en zal hier afgewerkt worden om deel te gaan uit maken van de expositie van het cavaleriemuseum welke wordt uitgebreid met een binnenkort nieuw te openen expositie ruimte ja en wat zou hier nog meer komen te staan? is uw interesse gewekt ga dan eens langs bij het museum ! het is echt een bezoek waard en de bereidwilligheid onder de vele vrijwilligers om er een perfecte tentoonstelling van te maken alsmede informatie te verschaffen is zeer groot.

6-12-2002:

Even snel een bezoekje gebracht en wat foto's geschoten op deze plek word de Centurion verder afgewerkt zoals de belettering en dergelijke. De kanonschildhoes ontbreekt nog was volledig vergaan door weer en wind en zal dus nagemaakt moeten worden, dit zal nu echter niet meer gebeuren in de warme stal.


13-12-2002

Even weer een bezoekje gebracht aan het Cavaleriemuseum mocht u nu denken gezien het kenteken dat het een andere tank is nu dit is niet het geval het originele kenteken is op dit voertuig teruggebracht namelijk KX-15-20 het andere kenteken was een fantasie kenteken door de schrijver van dit bericht destijds zelf bedacht in 1992. De legerkorps stickers zijn ook binnengekomen uit Seedorf waarvoor dank aan Martien Heijmen, zijn er al op geplakt men gaat nu de toren nog geheel aan de binnezijde schilderen en er moet nog een kanonschildhoes nagemaakt worden maar al het goede heeft zijn tijd nodig. Uit de historische verzameling van 43 Tankbataljon is een originele radiovlag beschikbaar gesteld welke gemonteerd is aan de antenne van deze tank. De geheel vernieuwde expositieruimte van het museum in de voormalige"landsverkenningsgarage" is een bezoek waard er staat me een schitterende collectie voertuigen waarvan zeer vele in rijdende staat.


Op 22-1-2003 bracht Prins Bernhard een bezoek aan het Cavaleriemuseum hier in gesprek met Generaal (bd.) Thomas de "Directeur" van het Cavaleriemuseum.

Hulde aan het Museum Nederlandse Cavalerie en al haar medewerkers !!!!

Adres van het Cavalerie Museum en informatie:

Bernhardkazerne
Barchman Wuytierslaan 198
3818LN Amersfoort
Telefoon: 033-4661996
Fax 033-4661493

Geopend Dinsdag tot en met Vrijdag 10.00-16.00 Uur.

Legitimatie NIET vergeten Daar u een militair gebied moet betreden!.

Terug naar Centuriontank

Last update: 27-01-2003 © T.Wildeman all years